lönsboda skog

BESÖK LÖNSBODA

Svart granit, urskog och snapphanar

Lönsboda är en tätort i Osby kommun, belägen cirka två mil öster om centralorten. Byn vilar på en bädd av svart diabas, som bildas av magma som trängt upp i bergssprickor och kallas ibland svart granit. Här finns även orörd urskog och flertalet vackra sjöar. Lönsboda präglas av 1600-talets snapphanetid som satt sina spår bland annat i form av bevarade snapphanegrottor. Samhället är litet och gemytligt med några butiker, café och restaurang.

Besök Lönsboda

Besökare i Lönsboda älskar närheten till naturen. I samhället finns all service du behöver men inom ett par minuter befinner du dig i urskog som vilar på en bädd av svart granit. Hit kommer turister som vill uppleva en äkta urskog, vandra och paddla men också har ett historiskt intresse för stenbrytning.

Loppis i byn

Lönsboda är också känt för alla sina "Loppis-butiker". Vill du fynda eller bara har ett intresse av att botanisera i butiker som erbjuder begagnat och äldre saker, så är Lönsboda platsen att besöka.

Snapphaneland

Har du ett intresse för vår och Danmarks gemensamma historia så är Lönsboda nog den plats som gjort flest avtryck i historieböckerna. Ett besök i skogarna runt Lönsboda, innebär en känsla av hur livet var här i mitten på 1600-talet. Här lever historien kvar på många sätt.

Hägghult stenbrott ligger strax utanför byn. Brytningen startade strax före sekelskiftet 1900 och är fortfarande aktivt. Arbetslivsmuseet Svarta Bergen bevarar minnet av hur arbetet såg ut i områdets äldsta stenbrott, som idag är världens största öppna dagbrott för svart diabas.

Hjärtasjön 2 km väster om Lönsboda är ett populärt strövområde. Här finns badplats, en fritidsanläggning Hjärtasjötorpet och en fin vandringsslinga kring Hjärtasjön. Den stora behållningen är den äldre barrskogen med blåbärsris, grova tallar, hällmarker, mossiga John Bauer-stenar och skogsarter som tjäder och sparvuggla. man ser även spår av tidigare skogsanvändning som tjärdalar och milor. Att promenera runt sjön är ett måste, men missa inte att gå en sväng i områden öster om torpet och badplatsen där det växer en grov barrskog.

Nytebodaskogen, belägen norr om sjön Immeln, är länets enda naturreservat med naturskogsliknande barrskog. Skogen är uppkommen på svedjeland under början av 1700-talet. Huvuddelen av träden är runt 200 år men här finns tallar som är över 250 år. Den steniga
marken är ofta täckt av tjocka mattor av mossa. Delar av Nytebodaskogen drabbades hårt av stormen Gudrun i januari 2005. Stormfällda partier har lämnats kvar orörda med undantag för uppröjning av vägar i området. Senare stormar har spätt på med nya vindfällen, men i mindre omfattning. Våren 2006 konstaterades angrepp av granbarkborre i anslutning till vindfällena. Syftet med reservatet är att låta den gamla skogen utvecklas fritt. Tolkningen av reservatsföresskrifterna är att skogen inklusive vindfällena skall lämnas orörd. Barkborreangreppen har ökat och under 2008 skedde omfattande angrepp på växande granar i reservatet. I stora delar av reservatet finns det nu stående, döda granar som efterhand kommer att falla omkull. Till följd av detta är det mycket riskabelt att vistas i reservatet.