
Ryavägen
Ryavägen är en av Skånes äldsta vägar. Den band samman det danska Skåne med Småland och det svenska riket. Under slutet av 1600-talet var det inte helt riskfritt att ta sig fram här då det fanns gott om snapphanar i den mörka göingeskogen. På hemmanet Ugglebo (senare Uggletorp) i norra delen av Glimåkra socken bodde änkan ”Uggle-Kittan” med sina sju söner. Domstolsprotokoll visar att tre av dem, Pehr, Sven och Nils, härjade vilt i bygden under snapphanetiden. De ägnade sig åt stöld, våld och till och med mord. Efter det att en svensk ryttartrupp bränt deras hem sökte de sig till skogs. Tillsammans med snapphanekaptenen Caspar Due härjade de längs Ryavägen. Uggleherrarna, som de kallades, togs senare till fånga och avrättades vid Loshult.
BESÖK ÄVEN

Glasbruket
Glasbruket startade i Glimåkra 1918 i samband med omorganisationer i Färe glasbruk och Elme-verken. 1938 drabbades glasbruket hårt av en brand, där kontor, lager och verkstaden ödelades. Under och efter andra världskriget gick produktionen i glasbruket bra. Efterfrågan på Glimma glas konservburkar var stor framförallt under krigstiden. Glasbruket lades ner 1969 men formar, prover och fotografier finns bevarade.En del av Glimma glasmuseum visas på restaurang Västergård i Glimåkra. Formgivare Glimma glasbruk Agne Aronsson,Gert Nyström,Gunnar Nylund,Hjördis Martinsson,Eugen Montelin,Erik Höglund.

Koyama skulpturpark
Konstnären Hiroshi Koyama har varit bosatt i norra Skåne sedan 1987, i ett område känt för sina stenbrott där man bryter diabas ett material som återkommer i många av hans skulpturer. Idén till projektet "Skola och skulptur på Glimåkra folkhögskola" väcktes under ett besök på skolan 2011. Då föreslog Hiroshi att hans skulpturer skulle kunna komplettera skolans vackra byggnader och natursköna omgivningar. Idag är vi mycket stolta över att kunna säga att Glimåkra folkhögskolas miljö berikats med Hiroshi Koyamas stenskulpturer – ett konstnärligt tillskott som både inspirerar och fördjupar upplevelsen av platsen.

Vävstolsmuseet i Glimåkra
Vävstolsmuseet i Glimåkra är ett levande hantverksmuseum där vävtraditionen står i centrum. Här visas historiska vävstolar, textila tekniker och lokalt hantverk i en inspirerande miljö. Museet är en mötesplats för både nyfikna besökare och erfarna vävare, med utställningar, kurser och evenemang som lyfter fram textil kulturarv då, nu och i framtiden.