Osby ligger i norra Skåne, inte långt till den småländska gränsen. Idag inget man märker men om vi backar bak till mitten av 1600-talet så gick gränsen här mellan Danmark och Sverige. Ett område och en tid som har ett stort fokus både i Danmark och Sverige, som vi idag kallar Snapphaneland. Det var här som danskar och snapphanar kämpade mot den svenske knekten genom att ta tillvara på den skog och vildmark, så än idag präglar naturen i området. Loshultskuppen, bränningen av Örkened är bara två av händelser som idag skapar spännande läsning, men som under den här perioden – var blodigt allvar.

Eftersom Snapphanelandet, som idag heter Göinge, till stor del tillhör den danska historieboken, så ligger också det största intresset i Danmark. Till Göinge kommer årligen många turister för att få uppleva naturen och känslan som infann sig för några hundra år sen. I området har dessutom ett stort antal danskar åter igen slagit ner sina bopålar. Danska besökare och danska invånare, ökar ständigt både i Osby och i kringkommunerna. De som lockar mest idag är att Göinge är Danmarks närmaste urskog. Här finns Nytebodaskogen utanför Lönsboda, hundratals små och stora sjöar, tillgängliga för bad, kanoting och fiske. Med vandringsmöjligheter, naturupplevelser, cykelturer så behöver du bara 90 minuter från Köpenhamn. Så står du mitt i Sveriges sydligaste och norra Europas närmaste skog.

svartabergen

Svarta Bergen – en turistmagnet

För dagens turister så är det fortsatt naturupplevelsen som regerar. Men det finns betydligt mer än så. Ett stort besöksmål är just Lönsboda. Här ligger en av världens med efterfrågade diabas som en fast grund under vildmarken. Den svarta diabasen som bryts i Hägghult hittar du runt om i hela världen. I konstverk, på byggnader, beläggningar etc. Svarta Bergen utanför Lönsboda tar varje år emot besökare från hela Europa, som vill uppleva historien och kring stenbrytning i allmänhet, men den svarta diabasen i synnerhet. Fyndigheterna har också attraherat konstnärer som använder just den svarta diabasen som material i sitt arbete. Det får du uppleva mer vid besök hos Sliperiet i Gylsboda. Ett konstcentrum med diabas som fokus. Kullaro är ett annat besöksmål som producera både smycken och möbler där den svarta diabasen ibland kombineras med trä.

Lekoseum i nya lokaler

För turisterna så har Osby också blivit känt för sin leksakstillverkning. Här har Brio sitt ursprung, som i över hundra år präglat både kommunen och näringslivet. Hela historien och en massa lek, får man idag på Lekoseum i Osby. Här finns de gamla maskinerna kvar som skapade leksakerna som idag är samlarobjekt över hela världen. Här får du hela historien om leksakerna, då BRIO till stor del är historien. I alla fall i Sverige. Till Lekoseum kommer du med bil eller tåg. Museet ligger mitt i byn, granne med järnvägsstationen. Så många familjer med leksugna barn och förväntansfulla föräldrar, kommer via tåget från hela Skåne och Danmark. Men även uppifrån . I sommar inviger Lekoseum sina nya lokaler som från och med nu ligger i det anrika huvudkontoret som BRIO hade fram till flytten för ett antal år sen.

Shoppa i Osby

Osby har ca 13000 invånare där de flesta bor i tätorten. Den ger besökaren en stadskänsla och erbjuder det mesta av det du får i större städer, men med begränsning i antal. Det ger samhället en charm och överkomlighet som lockar till promenader och shopping. Här erbjuds flera restauranger och i kommunen med omnejd, ett flertal boendealternativ. En rundvandring i byn ger många intryck där man tagit tillvara byggnaders speciella stil och bevarat dem. Ett kvarter är byggt som en gammal western stad. Här har Swansons travel sitt huvudkontor. Men det finns så mycket mer att upptäcka, än vad vi får in i denna beskrivning, så välkommen till Osby.